U bevindt zich in de rubriek "Binnenland"

Twee meter lange meervallen aan winterse weer bezweken
vrijdag 29 januari
Spanga, vrijdag 29 januari - In een waterpartij achter zijn woning aan de Spangahoekweg in Spanga trof Thomas Maarssen dit weekend twee dode meervallen aan. De vissen hadden ieder een lengte van 1 meter 95. Volgens Maarssen is het duo bezweken aan zuurstofgebrek door sneeuw op het ijs.

Zaterdag trof Maarssen de vissen drijvend aan. Toen hij ze uit het water wilde halen, was hij onder de indruk van de enorme lengte van de vissen. Vijfentwintig jaar geleden zette hij drie meervallen als visjes van dertig centimeter uit in de twee hectare grote vijver achter zijn woning. "Een derde was eerder al gesneuveld", vertelt hij. "Ze kunnen wel veertig of vijftig jaar oud worden".

Maarssen noemt het soort winter dat er momenteel is als reden voor de dood van de vissen. "Door de sneeuwdeken die over het ijs is komen te liggen, is er geen licht meer onder het ijs geweest. Daardoor zijn plantenresten van bijvoorbeeld waterlelie en ander blad dat in het water is gevallen, gaan rotten en dat haalt het zuurstof uit het water", legt hij uit. Ook van de tientallen karpers in dezelfde waterpartij is al een flink deel gestorven.
Maarssen noemt de dood van zijn vissen een klein drama, maar weet dat er ook mensen zijn die nu opgelucht ademhalen. "Bij mijn zoon in de poel, even verderop, zit een klein strandje waar ze zomers zwemmen. Zij zijn wel blij dat deze kanjers er niet meer zijn".

bron: Citysite provincie Utrecht