De MSG-website zal vanaf heden weer regelmatig geactualiseerd worden. Hou hem in de gaten!

Ballonvissen

Vissen met ballonnen is een uitstekend alternatief voor het passieve boeivissen met de voordelen van dobbervissen...

Voordelen zitten er zeker aan het boeivissen: Je kan probleemloos 's nachts je tent opzoeken terwijl je toch "gewoon" doorvist. De meerval haakt zichzelf en het zijn vaak de grotere exemplaren die worden gevangen. Toch kleven er ook genoeg nadelen aan deze manier van vissen. Wat te denken van je viskampje opzetten bij temperaturen van dik 30 graden. Of het plaatsen van de boeien vlak naast of in de harde stroming? Ook de aasvissen checken of drijfvuil uit de lijn halen in het donker is een lastige en tijdrovende bezigheid. En de boeilijn is hoe dan ook een obstakel waar je de gehaakte vis in kan verspelen. Vervelend is het bovendien als je de meervallen niet bij de boeien maar juist aan de andere kant van de rivier hoort jagen. In de zomer van 2006 visten we 3 dagen en nachten vanaf een bloedhete zandbank. De eerste avond kregen we twee aanbeten, de daaropvolgende dagen niks meer. Niet zo verwonderlijk dat we na die dagen het strandje wel hadden gezien.

Overdag rusten viel niet mee en dan vervolgens hele nachten wakker blijven om met dobbers te driften zou geen mens volhouden. Gelukkig kregen we de gouden tip van een Duitse collegavisser: "Probeer het eens vanuit de boot met ballonnen". Na de korte uitleg van Helmut waren we enthousiast door de eenvoudige en doeltreffende manier van vissen. Het systeem ziet er als volgt uit:

ballonvissen...

Neem bij voorkeur een lichtkleurige ballon. Doe er enkele breekstaafjes in en blaas 'm op tot ca.20-25cm doorsnede, waarna je de ballon dichtgeknoopt. Vervolgens wordt de ballon dmv. een breeklijn aan het bovenste oogje van de tonwartel gemonteerd. That's it!

De breekstaafjes geven in de ballon een mooi helder licht, zodat die tot op zeer grote afstand goed zichtbaar blijft. De zichtbare afstand is in ieder geval niet te vergelijken met dezelfde breeklichtjes in een dobber. De wind en stroming zullen ervoor zorgen dat de breekstaafjes een constant rammelend geluid produceren wat de nieuwsgierigheid van meervallen zal prikkelen. Bij een aanbeet zal de meerval zichzelf haken. daardoor zal het breeklijntje f de ballon kapotknallen. Mocht je van die doffe knal nog niet gewekt zijn, dan zal de ratel van de baitrunner of reel je zeker attenderen op de gehaakte meerval.

Toch zitten aan dit systeem ook een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. We beginnen bij de boot: Gebruik alleen hengelsteunen die daarvoor geschikt zijn. De kunststof hengelsteunen van bijv. Scotty zijn geschikt voor het trollen op snoek, maar zeker niet voor ballonvissen op meerval. Er komen namelijk enorme krachten op te staan, met het risico dat de hengelsteun breekt en je daarbij de vis n je hengel+molen verspeelt. Je hebt dus echt zware kwaliteit RVS steunen nodig van bijvoorbeeld Tite-Lok. In Nederland zijn ze bijna niet te verkrijgen, in de USA wel, bijvoorbeeld bij Cabela's. 

Hengelsteunen dienen van RVS te zijn...

In principe vis je uit een verankerde boot. En anker is voldoende, maar moet wel voldoende zwaar en grip hebben om de boot en een grote meerval tegen de stroming in naar je toe te drillen. Goede ankers zijn de zgn. klapankers vanaf 10kg.

Ballonvissen is een methode die eigenlijk alleen geschikt is op stromende rivieren zoals bijvoorbeeld de Po. De hoofdlijn tussen hengel en ballon moet door de stroming enigszins strak staan. De wind zal de ballon en daarmee de aasvis doen waaieren over het water, je vist zodoende een groot gebied actief af. Daarnaast zwemt een gehaakte meerval bijna altijd stroomafwaarts  waar door de baitrunner zijn werk kan doen. Op stilstaand water zullen alleen wind en aasvis vat hebben op de ballon. Dit zal vooral leiden tot in in de war geraakte lijnen en het (al dan niet) laat opmerken van "hangers".

Verder zullen ballonnen die in een rechte lijn achter de boot worden gevist op verschillende afstanden hun werk moeten worden. Bijvoorbeeld eentje op 15 meter, de volgende op 40 meter enzovoorts. Zo heb je nauwelijks last van lijnen die elkaar kruisen.

Vier ballonnen in lijn achter de verankerde boot...

Gert van Coevorden met een meerval gevangen dmv. een ballon...

Wil je met meer dan 2 hengels vissen, gebruik dan sideplaners of planerboards om de ballonnen nog verder over het water te spreiden. Deze borden worden in het buitenland veelal gebruikt voor het trollen op zalm en snoek. In principe werkt het als volgt. Ze verzwaarde zijde van de sideplaner houdt u onder. Vervolgens voert u de hoofdlijn door de wartel. Hierna wordt de rode knijper ca. 4 meter voor de ballon op de hoofdlijn geplaatst. Let wel, er zijn sideplaners voor zowel stuur- en bakboordzijde in de handel verkrijgbaar.

Eelco Hensen