U bevindt zich in de rubriek "Visverslagen".

Velzenaren onvertreffen zichzelf 
 

Meervalkoorts noemen zij het in onze omgeving. Iedereen die ons kent begint altijd maar weer over het vissen te praten. En zeggen zij een keer niets, dan beginnen wij er zelf wel weer over. Zo ook dit jaar naar Frankrijk om wat tegen die "koorts" te doen. De afgelopen jaren zijn wij met regelmaat met een ploeg van zes man neergestreken aan de Saône in de provincie Bourgogne. De Saône is een rivier met een enorm visbestand maar dat is bij de kenners genoegzaam bekend. Wij hebben zelf al een tiental verschillende soorten aan de haak kunnen slaan. De meeste diende dan als aasvis om uiteindelijk de grote meerval te belagen. In 2007 en 2008 hebben we heel mooie resultaten kunnen boeken. Wij hadden het geluk dat Jack Phillipo in ons midden was die een record vis wist te landen van maar liefst 231cm. Dit terwijl de rest van de ploeg meervallen van heel diverse afmetingen aan de haak wisten te slaan. In tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn wij nu eind augustus, in plaats van mei, met drie man afgereisd. Het plan was om op verschillende manieren proberen meervallen te verschalken. Danny had zich voorbereid om de meerval met de boot te gaan belagen. Uren heeft hij thuis gespendeerd aan het maken van een aantal kwakhoutjes om al klonkend de rivier af te driften en dan op verschillende diepten zijn aas aan te bieden om de meerval te lokken.

Zelfgemaakte kwakhoutjes...

Jan had meer vertouwen in het vissen met het zogenaamde boeiensysteem. Hetgeen in het begin altijd heel arbeid intensief is omdat je boeien aan verzwaringen eerst moet plaatsen in de rivier op verschillende diepten. Dit leverde hem twee keer een mooi resultaat op. Voor mijzelf hadden de eerder genoemde jongens ook op mooie stekken mijn aaslijnen uitgevaren en kon ik mij eigenlijk bezig houden met het penhengeltje. Het weer was fantastisch. Nu weet de geoefende visser dat dit nu niet bepaald de vis stimuleert tot actie dus afwachten maar. De eerste dag eindigde dan ook met een blank voor ons alle drie. De tweede dag ving Jan de Boer de eerste meerval van 105cm. Dat geeft de burger moed maar daar bleef het die dag bij. De volgende dag had Danny geluk. Hij wist een meerval van 126cm op de kant te krijgen.

Jan de Boer met een meervan van 105cm...

Het weer ging veranderen en daar zaten wij op te wachten. Helaas bleven verdere vangsten die dag uit.

Het is al weer de vierde dag en de teller staat nog maar op twee grote vissen. Zelf ving ik wel heel veel kleine amerikaanse meerval aan de penhengel. Heel leuk werk maar het was niet mijn einddoel dus afwachten maar weer. Dan is het avond. Ik word door beide jongens geroepen maar ik dacht dat het tijd was voor de koffie. Niets is minder waar, Jan had een enorme dreun op één van zijn hengels gekregen die op de boeien stonden gepositioneerd. Een hevig gevecht ontstond tussen mens en dier. Danny hielp zijn maat door de andere hengels uit de buurt te halen van het strijdtoneel. Een enorme meerval werd tenslotte op ondiep water getrokken om netjes aan land te brengen. Snel even meten... 234,5cm lang gaf de meter aan! Ondertussen was ik zelf ook ter plekke om nog maar eens te meten. Nou 234,5cm niets meer en niets minder! Wij wisten eigenlijk direct dat wij onze vorig record omver geworpen hadden hetgeen met heel veel vreugde werd geuit. Dan snel nog even een paar foto’s voor het nageslacht. Snel weer te water met deze kolos die binnen de kortste keer spontaan zijn weg naar de diepte vond. Dan een biertje en de foto’s nog terug kijken. Geweldig wat een ontlading.


 
Danny ving de volgende dag nog een meerval van rond de 150cm maar door het enthousiasme was hij vergeten de vis te meten. De foto laat geen twijfel dat de afmeting wel juist is.

Danny met de laatste meerval van de trip...

Zelf kwam ik niet aan het grote werk toe en moest genoegen nemen met een hele serie kleine meervalletjes. Toch heb ik hier ook veel plezier aan beleefd en als je getuige bent geweest van een vis van 234,5cm dan mag je tegen jezelf zeggen, wie maakt dat nou allemaal mee? Juist ik!

Groeten van de Goudvis uit Velsen

Chris Johansen