U bevindt zich in de rubriek "Varia".

Stop de teloorgang van de Nederlandse visstand! Nederland Nettenvrij

Na de invasie van aalscholvers die met grote aantallen menig water leegvissen, dreigt een nieuw gevaar voor de visstand in de Nederlandse binnenwateren: ongecontroleerde overbevissing door beroepsvissers. Wat leidt tot leegroof. Overheden willen dit al jaren tevergeefs 'polderend' voorkomen, maar de enige echt werkende oplossing is: stop de commerciŽle netvisserij van de beroepsvissers. Maak Nederland Nettenvrij!

Nu ook de paling bijna uitgestorven is, schakelen beroepsvissers en stropers massaal over op de overige vissoorten. Zonder enige terughoudendheid of selectie worden vissen in enorme aantallen uit het water gehaald. Het ooit zo visrijke IJsselmeer is nu al verworden tot een natte woestijn. De binnenhavens die als schuilplaats dienen voor de vis om te kunnen overwinteren, worden zonder pardon leeggevist. Ook de grote rivieren en plassen tonen meer en meer dat zelfde beeld: helder maar visloos water.

Vele tonnen vis verdwijnen in de stilte van de nacht als vismeel. Of worden massaal in gedroogde staat verkocht aan bijvoorbeeld Rusland en IsraŽl. Snoekbaars en zelfs de beschermde zalm wordt illegaal te koop aangeboden! De beroepsvisserij in het binnenwater bestaat uit een groep van hooguit 175 kleine, onrendabele ondernemingen die door de overheid gedwongen zijn duurzaam te opereren. Maar duurzaamheid vergt nauwgezette controle en handhaving. En die controle blijkt in de praktijk onmogelijk en te duur. Een blik op het Nederlandse binnenwater laat dat pijnlijk zien.

Gewoon gezond verstand schrijft dus voor dat er een halt moet worden toegeroepen aan de massale onttrekking van vis op het binnenwater. Aangezien handhaving te duur is zit er voor de beroepsvisserij maar ťťn ding op: Stop met het massaal onttrekken van vis op het binnenwater! Stop met de netvisserij!

Ben je begaan met de Nederlandse waternatuur, onderteken dan de petitie. Laten we met zín allen de overheid en de politiek overtuigen dat de enige echte natuur die Nederland nog heeft bescherming verdient. Maak Nederland nettenvrij!

Bovenstaande actie is een initiatief van Stichting Schub. Lees meer over Schub en de achtergronden van deze actie op www.schub.nu. Daar kan je ook de petitie ondertekenen.