U bevindt zich in de rubriek "Visverslagen"

Vistrip naar de Petit Rhone...?

Af en toe moet je eens geprikkeld worden om je horizon te verbreden. Ik vis al bijna 10 jaar op de Saône, Seille en Doubs en ben ook regelmatig naar de Po geweest. Maar toen William Ploemen me afgelopen herfst vroeg of ik niet eens zin had om eens keer in het vroege voorjaar naar de Petit-Rhône te gaan begon het direct te kriebelen. Als je de verhalen moet geloven is de Petit-Rhône, in het uiterste zuiden van Frankrijk, dé plek als het gaat om het vangen van echt grote meervallen. Ook de omgeving moet er fantastisch zijn; de delta bestaat onder andere uit een groot ongerept natuurreservaat de Camargue waar oa. veel flamingo's, wilde stieren en paarden leven. Na wat tips van James Holgate, Roy Noom, Gertjan Knaap en Patrick Gölzer kon het wat ons betreft niet snel genoeg voorjaar worden.

Foto boven: De plaats van bestemming, de Petit-Rhône in het zuiden van Frankrijk.

Foto onder: Arles bij de plek waar de Petit Rhône zich afsplitst van de Rhône.

Arles, in de linkerbovenhoek is een glimp van de Petit-Rhône zichtbaar...

Uiteindelijk werd de dag van vertrek vastgesteld op vrijdag 2 april. Meestal neem ik het regelwerk op me maar ditmaal regelt William de aasvissen, grote wormen (Canadians) en dergelijke. Ik hoef me nergens zorgen om te maken. Bovendien gaan we met nieuwe Carolina Skiff voorzien van 40pk Honda motor van William.

Echter, een paar dagen voor ons vertrek komt na een langdurige ziekte de schoonvader van William te overlijden. Ik heb er uiteraard alle begrip voor dat we onze trip afblazen maar William wil persé gaan vissen, zei het een aantal dagen later, na de crematie. Maar ook op dinsdag 6 en vervolgens woensdagavond 7 april lukt het William, om uiteenlopende redenen, niet om mee te gaan. Zodoende wordt het wel erg kortdag en besluit dan maar op eigen houtje een paar dagen naar de Saône te gaan.

Die woensdagavond verloopt nogal hectisch en ik vertrek behoorlijk onvoorbereid. William heeft namelijk geen aas voor me geregeld. De winkels zijn al gesloten, dus ik heb geen wormen of inktvis kunnen kopen. Aasvissen ter plekke vangen is ook al geen optie (in april is het niet toegestaan aasvissen te gebruiken op de Saône). Gelukkig krijg ik hulp van Bas van Nuland, eigenaar van de meervalshop Roven.nl. Bas heeft nog wel wat vers aas voor me. Als ik 's avonds laat bij Bas in Helmond arriveer vertelt hij eigenlijk wel zin te hebben in een korte meervaltrip. Hij moet alleen nog wat afspraken verzetten. Ik vertrek alvast naar Frankrijk, Bas komt de volgende dag. De volgende ochtend sta ik aan de oevers van de Saône. Het water is enorm troebel en de rivier stroomt erg hard. Zo heb ik de Saône nog nooit gezien, maar ik ben hier ook nog nooit zo vroeg in het seizoen geweest. Eenmaal in de boot blijkt dat het rivierwater 10,6 graden is. Als je de theorie moet geloven dan zou de meerval bij deze watertemperatuur voorzichtig uit zijn winterslaap ontwaken.

Na een paar kilometer varen kom ik aan bij een interessante plek. Het is een diepe buitenbocht met een ondiepe oeverzône waar wat bomen overheen en in het water hangen. Ook mondt er een brede sloot op uit. Afgelopen nacht heeft het flink geregend dus de sloot voert flink wat water af. Als ik eenmaal aan de kant wat riet plattrap kan ik tussen de bomen precies twee tenten neerzetten. Voordat je alles hebt opgebouwd ben je zo een paar uur verder. Begin van de avond heb ik vier hengels uitliggen. Na de warme maaltijd kruip ik de tent in. Het koelt snel af dus een uitgelezen mogelijkheid om de nieuwe petroleumkachel eens te testen. Werkt super en is goed in te stellen. Bij temperaturen rond het vriespunt werken butaangaskachels niet of nauwelijks meer. Dus voor degene die  vissen bij lage temperaturen is zo'n petroleumkachel een echte aanrader. Je kan ze oa. kopen bij Van der Linden Oliehandel in Vlaardingen voor €49. Koken op het apparaat gaat trouwens ook uitstekend.

Petroleum kachel...

Ik zit nog maar net een half uurtje in de tent of krijg al een aanbeet. Helaas zet die niet door. Even later, het is dan 20.30 uur vang ik een meerval van ongeveer één meter op een andere hengel. Om 7.15 uur in de ochtend is het wederom raak. Jammer genoeg verspeel ik de meerval. De lijn schuurt uiteindelijk door op een dikke tak die onder bomen onder water ligt. Het aas lag op zo'n 100 meter afstand vlakbij de oever en ik vermoed dat de harde stroming de lijn direct na de aanslag in takken langs de oever heeft gedrukt.

Het is vrijdag en het weer is goed. Overdag drift ik over diepe geulen en langs de dichtbegroeide oevers en sla af en toe met het kwakhout. Helaas zonder succes. Slechts een enkele kleine stijgende vis is even te herkennen op de dieptemeter. Waarschijnlijk is de watertemperatuur nog echt veel te laag voor deze actieve manier van vissen.

's Avonds arriveert Bas en ik pik 'm op bij de trailerhelling. Bas is linearecta uit z'n werk naar Frankrijk gereden en dus behoorlijk moe. Eenmaal bij de tenten aangekomen varen we de lijnen uit. Als ik de laatste lijn heb uitgevaren en de boot aan de kant wil leggen, krijgen we de eerste aanbeet van de avond. Bas drilt de moddervette meerval en we meten 138cm. Mooie binnenkomer voor Bas na een half uurtje vissen.

138cm...

Verder gebeurt er die avond niks meer. Ook de volgende ochtend blijft het rustig. We zien wel een paar grote roofvogels hoog in de lucht cirkelen. Het zijn wouwen die ik hier al vaker heb gezien. Het valt wel op dat het waterpeil in een dag tijd zo'n 30cm is gezakt en de stroming een stuk minder is geworden. Voor de kant stroomt het zelfs de andere kant op. Gevolg hiervan is dat het water behoorlijk helder begint te worden. Ook loopt de watertemperatuur langzaam op. 's Middags probeert Bas iets verderop met een spinhengel blackbass te vangen. Rond een uur of twee volgt totaal onverwachts een aanbeet op één van de meervalhengels. De meerval vecht voor wat die waard is. De cirkelhook zit precies waar je 'm wilt hebben, in de hoek van de bek.

154cm...

Later op de middag maken we nog een lange drift maar wederom zonder resultaat. Slechts één keer zie ik een meerval vlakbij het aas verschijnen zonder toe te happen.

Aan het begin van de avond weer hetzelfde ritueel. Lijnen uitvaren en warm eten. Als we de zon onder zien gaan krijgen we wederom een aanbeet. In eerste instantie lijkt het om een kleiner exemplaar te gaan. Bas kan vrij gemakkelijk lijn terug winnen. Pas op een meter of 25 van de kant begint de meerval pas echt te vechten. De hengel buigt een paar keer diep door. Even later kan Bas de meerval landen en maken we wat foto's. Ondanks dat het nog niet volledig donker is, is geen van de foto's gelukt. De meerval is 168cm en betekend een nieuw persoonlijk record voor Bas.

168cm...

De volgende dag vissen we nog tot in de middag. Daarna pakken we onze spullen en vertrekken weer naar huis te gaan. Ondanks dat ik me voorjaarstrip vooraf heel anders had voorgesteld is het toch weer een hele leuke sessie geweest met een paar mooie meervallen. Bas, bedankt nog en we doen het zeker nog een keer over.

Eelco Hensen