De MSG-website zal vanaf heden weer regelmatig geactualiseerd worden. Hou hem in de gaten!

Zweten tussen ontplofte accu's en vriend Silurus

Na al die leuke verhalen op de site te lezen waag ik me er ook eens aan. Terwijl ik dit verhaal begin te schrijven krijg ik weer herinneringen aan die dramatische dagen dat ik één van de top karpers achterna zat op het Kempisch kanaal. Ik was begonnen met een prachtig verhaal maar na dagen achtereen blanken en het verspelen van die ene topvis heb ik al mijn papier achter de geurende bollen aangestuurd. Sindsdien heb ik me er niet meer aan durven wijden ….. maar nu toch.

Bart Coppens en ik (Joey van Dorst) zijn 1 juni vertrokken voor een 4-daagse sessie naar de Moselle. Sinds enkele jaren bevis ik diverse stukken van de Moselle op karper. Vandaar dat ik ook enkele van de betere stekken ken voor de valletjes.

de grote meerval van 2008...

De voortijdig afgebroken sessie van 2008 staat me nog op het netvies gebrand. Toen ving ik 3 uur na aankomst mijn eerste vis en meteen een leuke vis voor de Moselle met lengte van 1,91 meter en 52 kilo. We merkte toen dat de vis los was. We waren op dat stuk toen de enige meervalvissers en het zag er rooskleurig uit. Al snel sloeg het roze om naar rood. Het rode mannetje met de horens kwam uit de lucht vallen. Na de snelle vangst vaarden we de buitenboordmotor kapot en als klap op de vuurpijl was het luchtpompje stilgevallen waardoor we er na 1,5 uur achterkwamen dat de aalmansen al een geruime tijd bezig waren met het verbreken van de 80 cm rugkrabbel in de emmer. Na het reanimeren van 2 aalmansen en het opvaren van de accu’s lukte het ons nog om er eentje van 1,48 meter te kunnen vangen.

Met dit verhaal op het netvlies vertrokken we dus 1 juni 's nachts richting de Moselle. De weervoorspellingen waren ideaal en alles was geregeld (nog een final check in de zeer bruikbare checklist van Lucas op blz. 167 Meervalkoorts). Na het regelen van de noodzakelijke vergunning snel naar de trailerhelling. Bij de trailerhelling stond een Franse auto met trailer. Nou ja dacht ik, één andere meervalvisser op het hele stuk is wel te doen. Na het optuigen van de boot en het gereedmaken van de hengels vaarden we vol gas naar de stek waar het vorig jaar direct prijs was. De omstandigheden waren identiek aan die van 2008 met maar één nadeel. En dat nadeel bleek de overige 4 dagen erger dan gedacht: Mede meervalvissers ……en niet één of twee, nee véél. Wat is er tussentijds gebeurd? Heeft de financiële crisis ertoe geleid dat fransen de plaatselijke visboer mijden en hun eigen filet gaan vangen?

Joey met de eerste van de sessie: 148cm...

We hebben een deel van het stuk afgevist met paling, kwakkend met mijn opgepoetste Carlo Tarenzi en met kunstaas. De eerste dag zag er niet veelbelovend uit. Dan maar aan de Jägermeister. ’s Avonds twee hengels uitgelegd met de nieuwe 50 mm meervalpellets. En één hengel met boei richting overkant. Bij Bartje begon de Jäger in combi met een slechte nachtrust zijn best te doen. 22.00uur, ik zit eraan te denken de hengel met boei in te halen. Ik riskeer geen dikke boete in dit gekke land. Plotsklaps komt het engeltje te voorschijn, de belletjes aan de hengel van Bartje luiden maar Bartje is in diepe slaap. Pas als ik de vis bijna heb gedrild en hij al aan de kant rondzwemt kan ik Bartje ontwaken uit zijn coma. Na een leuke dril de eerste vis van de sessie met een lengte van 1.50 meter.

De eerste is binnen en meteen een mooie van anderhalve meter...

’s Ochtends 5.00 uur: Bakkie koffie en broodje. Om 5.15 uur driften we met dobbers en paling. Wat me deze sessie enorm is opgevallen ten opzichte van de sessie in 2008 is het aantal aanbeten die niet doorzetten. Ik denk dat we dagelijks zo’n 5 aanbeten kregen waarbij de dobber heel zachtjes schuin weg gleed richting het diepe en dan plotsklaps weer boven kwam. Het doet me denken aan de DVD ”Sensible Barteln”. Het lijkt er erg op dat de meerval doorkrijgt dat hij voorzichtig moet zijn met hoog zwemmende aalmansen. We driften de hele dag enkele kilometers af. Op deze beten na geen actie. Wat deze sessie ook opvalt ten opzichte van 2008 is de vele meervallen die we zien draaien en klappen. Erg spectaculair en zeker opwekkend als het om 5.30 uur een metertje achter je gebeurd, terwijl je nog een oog dicht hebt hangen en de ander de lege koffiebeker in kijkt.

’s Avonds terug naar dezelfde stek als de nacht ervoor. Dan maar dezelfde techniek toepassen als de dag ervoor. Echter de grote meervalpellets blijven op de kant …… we vissen met 2  hengels en dode paling op de bodem. We bevissen deze hengels in de diepere gaten. Eentje op 11 meter en een op de schuine kant van 7,5 meter. Na 2 uurtjes vissen (weer rond 22 uur) is het prijs …. echter de haak is niet goed gezet. Meteen erna pakt de meerval de dode paling weer en begint de slip te gieren. Het is de Zebco Rhino DF Spin die we hadden ingezet met de dode paling. We springen snel de boot in en ik vaar Bartje tot boven de vis. Na een erg spectaculaire dril, en echt je krijgt die hengel niet gebroken, komen de eerste schimmen onder de boot. We zien allebei dat het om een leuke vis gaat. En niet alleen een leuke, ook Bartje zijn eerste meerval en hij verbreekt meteen zijn record wat stond op een 15 cm lange zonnebaars. Na de vis in één keer te pakken met Pink Pussy (onze roze meerval landhandschoen in de vorm van een poes) varen we met de vis naar de kant. Met een lengte van 1,81 meter springt Bartje een gat in de lucht.

Nieuw pr voor Bartje...

Opnieuw durven we die nacht niet door te vissen op meerval. Ik heb op deze stek al erg slechte ervaringen met de Gendarmerie. De dag erna wisten we niet wat er gebeurde. Het was zelfs zo erg dat er 3 Franse meervalboten rondom ons kwamen vissen. We hadden er flink de pest is. Dan maar even rusten aan de kant met een lekker biertje. Na al die lekkere stukken vlees van de dagen ervoor ging Bartje een bruine forrest dump maken. Deze gelanceerde bruinvis zal hij zijn leven niet meer vergeten. Met de gedachte dat Page nat was en “dan maar een extra velletje” kwam hij gillend terug. Brandnetels? …….Nee, we kwamen er achter dat de accu in de auto door een kleine ontploffing aan het lekken was op onder andere de wc-rol. Bartje voelde zich niet gezegend met zijn nieuwe porno-ster.

We hebben nog een nachtje gevist met als resultaat een harde beet verspeeld door de scherpe rotsen op de bodem en een vis van ruim een meter die we nog hebben kunnen binnen halen. En weer kwamen de beten tussen 22.00 uur en 24.00.

Bart met een meerval van een meter...

Bij terugkomt bij de trailerhelling (na een slalomrace met de bateau langs de boeien van mede meervalvissers) hebben we gesproken met een bijzonder aardige Franse meervalvisser. Hij beviste dit stuk Moselle al zo’n 5 jaar op meerval. Hij zei dat er momenteel 2 vissen van boven de twee meter op dit stuk rondzwemmen. Dit is niet te vergelijken met enkele andere stukken, daarover hebben we enkele mooie en veelbelovende verhalen gehoord ……met deze info in ons achterhoofd rijden we weer richting huiswaarts. Ik was me er niet van bewust dat er niet meer met aalmansen gevist mag worden. Het blijkt dat dit vanaf mei 2009 is ingegaan.

Niet zoals verwacht, niet zoals gedacht, toch genoten meer dan een nacht. 
 

Groeten van het Pink Pussy team

Joey Van Dorst