De MSG-website zal vanaf heden weer regelmatig geactualiseerd worden. Hou hem in de gaten!

Interview met Stefan Seuss

De MSG zal zo nu en dan meervalvissers interviewen die door de jaren heen behoorlijk wat succes hebben geboekt. Vaak ook door middel van een afwijkende kijk op technieken en materialen. Onze tweede gast is Stefan Seuss uit Duitsland. Stefan is een echte pionier en vist bijna het hele jaar - dus ook in de winter - op meerval. Hij heeft al meerdere vissen van ca. 250cm gevangen in Italië en Frankrijk.


Wie ben je en hoe ben je met het meervalvirus besmet geraakt?

Mijn naam is Stefan Seuss, ben 29 jaar oud en woon in de buurt van Heidelberg. Een mooie stad, direct aan de oevers van de Neckar. Daar heb ik aan de universiteit Duits en biologie gestudeerd en ben van origine leraar van beroep. Tegenwoordig werk ik als freelance fotograaf en journalist voor diverse hengelsportmagazines en ben mede beheerder van www.neckarwaller.de. Voor Zebco Sports Europe ben ik al 8 jaar testvisser, waarbij mijn hoofdverantwoordelijkheden liggen bij het ontwikkelen van een goed meerval- en karperassortiment. Ook ben ik fieldtester voor Geoff Anderson. Ik kan wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Ruim 200 nachten per jaar breng ik door aan of op het water. Vissen is voor mij veel meer dan alleen het vangen van vissen; het is een avontuur, een levensinstelling.

Ik vis al sinds mijn 10e jaar. Het begon allemaal met het vissen op forel. Die zwemmen hier nog volop in allerlei beken. Op m'n 12e behaalde ik mijn "Fischerprüfung" (verplicht visdiploma) en mocht ik alleen op pad. De schoolvakanties bracht ik meestal door in Zweden, Denemarken en Nederland en viste dan hoofdzakelijk op snoek, baars en snoekbaars. Op m'n 16e had ik voor het eerst contact met een meerval. Dat was op de Neckar. Na een korte dril trok de vis mijn lijn kapot. Vanaf dat moment ben ik me gaan interesseren voor de meerval en kocht mijn eerste meervalmateriaal. Dat waren een strandhengel en een zeereel, voorzien van 40/00 nylon. Als aas gebruikte ik dode forellen en wormen. Maar wat ik ook probeerde, het lukte me niet om er één te vangen. Uiteindelijk heb ik zelf een bellyboat gemaakt van een oude tracktorband. Daarmee ben ik op de Neckar gaan driften en met behulp van een kwakhoutje lukte het me wél een meerval te vangen. Geen grote, net 80 cm, maar sindsdien ben ik verslaafd geraakt aan het meervalvissen. Twee jaar later, op mijn 18e ben ik voor de eerste keer naar de Ebro geweest en ving daar mijn eerste meerval van twee meter.

 

Meerval in Duitsland

De hardstromende Waal en IJssel lijken veel op de Neckar en Duitse Rijn en staan daarmee in directe verbinding. Hoe bevis jij de Rijn (en Neckar) in je thuisland?

De Rijn stroomt praktisch, net als de Neckar, direct voor mijn huisdeur. Ik hou van de dynamiek van zulke machtige rivieren. Dit is ook de reden dat ik hoofdzakelijk langs de rivieren van Europa te vinden ben en je me niet vaak zult vinden bij meren, zandafgravingen enz. Het vissen op rivieren is naar mijn idee echt niet moeilijker dan het vissen op stilstaand water. Je moet je als visser aanpassen en de juiste methode kiezen. Bij ons is spinvissen in het voorjaar en zomer zeer populair en niet ten onrechte. Met lepels tot 80 gram en grote shads vissen wij op ondiepe stukken van de rivier.

Op de Neckar is volgens Seuss goed meerval te vangen aan grote lepels...

bron: neckarwaller.de

Als ik met natuurlijk aas vis, heb ik veel vertrouwen in de "onderwaterdobber-steen" montage. Deze montage heb ik in Italië verder geperfectioneerd en tot in detail uitgetest. Als aassoorten gebruik ik voornamelijk aasvis, worm en kalamaris. Zelfs in sterke stroming werkt de montage nog heel goed.

standaard opstelling voor het vissen met onderwaterdobbers...

bron: neckarwaller.de

een aasvis, dood of levend, blijft Seuss' favoriete aassoort...

Op sommige delen van de Rijn en Neckar mag je uit een boot vissen. Zeker in de zomer vis ik dan graag met een kwakhoutje boven diepe geulen of ik vis er vertikaal met shads. Je moet vaak de meervallen niet ver op de rivier te zoeken. De meeste actie vindt je doorgaans dicht bij de oever, daar waar ook de prooivissen zich bevinden.

Ik herinner me een uitgave van Beet uit 1983. Daar stond een artikel in en ging over het vissen op meerval in de Main. Sindsdien zijn er veel en grote meervallen gevangen in Duitsland maar het merendeel van de Nederlanders en Belgen kiest nog altijd voor Spanje, Frankrijk of Italië om daar op meerval te vissen. Wordt Duitsland ooit een serieuze concurrent voor de gevestigde meervallanden? Of moet daar nog veel voor veranderen?

Ik geloof niet dat Duitsland ooit diezelfde status zal krijgen. De Duitse wet staat zoiets in de weg. Vooral de regelgeving omtrent het meervalvissen zijn zéér streng. Zo mogen we bijvoorbeeld niet met levend aas vissen, nachtvissen is op veel plekken verboden en de meerval wordt nog altijd gezien als ongewenste gast en schadelijk. Dit betekend dat je 'm direct na de vangst moet doden. Ik ben een 100% catch & release meervalvisser en bevind me daardoor constant in een moeilijke situatie. Gelukkig lijkt er langzaam een kentering op gang te komen, mede dankzij de vele vissers die het wel goed voorhebben met de meerval. Mijn bijdrage hierin bestaat vooral uit het promoten van de meerval op beurzen, tijdens lezingen, video's en artikelen op internet en magazines. Dat is ook hard nodig, de meerval verdient een beter lot. Mocht de regelgeving hier daadwerkelijk soepeler worden, dan zijn er hele gebieden waar we wat betreft meervalvissen echt niet onder doen voor Italië en Spanje. We hebben grote meervallen in onze rivieren en ondertussen worden bij ons ook echt grote karpers gevangen. Zuid Duitsland is een warme regio met veel water en de vissen groeien er als kool.

 

Meerval in het buitenland

Je hebt in Italië en Frankrijk ware giganten gevangen zo'n 2,5 meter lengte. Zit er veel verschil in de manier van vissen tussen de Po, de (Petit-)Rhône en Saône?

Mijn langste meerval is 252cm en 100,3 kg zwaar en komt uit Italië. Mijn zwaarste is 102,8 kg en 248cm lang en komt ook uit de Po. In de Rhône hebben we tot nu toe twee meervallen langer dan 240cm gevangen, waaronder eentje van 250cm en 105 kg. In 2007 lukte het me de 80kg grens te breken op de Saône.

Al deze rivieren hebben zo hun eigen karakter. Ik denk dat de Po de meest wispelturige is en het moeilijkst te bevissen. De Rhône heeft tot nu toe zeer weinig hengeldruk en er zit echt veel meerval. De Petit-Rhône heeft juist weer wel veel hengeldruk van vissers uit allerlei landen. Da's niet voor niks; het vangen van een gigant is er een stuk makkelijker dan in de Po. De Saône herbergt ook veel meerval, maar de kans op een vis van 100 kg is er een stuk kleiner dan in de Rhône. Momenteel ben ik veel te vinden langs de Rhône en Po, beide gigantische rivieren waar je heel veel leert en waar je altijd kans hebt op een enorme kneiter.

Voor alle drie de rivieren tel ik het prille voorjaar (februari-april) tot dé toptijd. Jammer genoeg heb je in Frankrijk te maken met een gesloten tijd voor het vissen op snoek en snoekbaars. Daardoor is het niet mogelijk in die periode met levend of doodaas op meerval te vissen. Je moet dan alternatieven nemen zoals wormen.

Qua stekkeuze en vistechniek kan je deze rivieren wel met elkaar vergelijken. Ik ben geen visser die de meervallen in diepe gaten zoekt want daar rusten ze en vreten niet. Ik vis daar waar ook de meervallen jagen. Een waterdiepte van 1 tot 4 meter is naar mijn idee ideaal, net als het vissen dicht bij de oever in de nabijheid van hindernissen. En een watertemperatuur van 7 tot 10 graden is top voor het vangen van de grote jongens. Mijn lievelingsaas zijn aasvissen die ter plekke het meest voorkomen. Vaak is dat brasem. In de Rhône en Po vis ik ook met harders want die komen er soms zeer talrijk voor. En neem de volgende tip ter harte; gebruik eens een snoekbaars als aas. Probeer het maar eens!

In Spanje wordt veel met meervalboilies en -pellets gevist. Vis jij ook met pellets in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Duitsland of kies je voor aasvissen? En in het geval van de pellets, is het noodzakelijk vooraf lange voercampagnes te houden?

Ik schaar me meer tot de actieve en traditionele meervalvisser. Dat betekend dat ik de voorkeur geef aan aasvis, inktvis en worm. In Spanje word vanaf 2001 veelvuldig gevist met pellets. Daarvoor werd er volop meerval gevangen met statische op de bodem aangeboden aassoorten zoals visfilet en snoekbaarsmoten. Ook ik heb er 's winters veel met stukken vis gevist en goed gevangen. De meervallen zijn in 1-2 jaar gewend geraakt aan de pellets. Ik denk dat de Spaanse meervallen in de stuwmeren ondertussen meer als verzamelaar dan als jager onderweg zijn. Voorvoeren is maatgevend om succes te boeken. Daar zijn soms flinke kosten aan verbonden. Ook bij ons in Duitsland zijn meervalboilies en pellets in sommige wateren heel goed. Ik heb het idee dat dat deels komt door het gebrek aan prooivis waardoor de meervallen sneller "in zijn" voor alternatieve aassoorten zoals pellets. Maar in de meeste wateren is een aasvis, een spinner, lepel of flinke dot dauwwormen veel effectiever en je bespaart een vermogen aan voercampagnes.

 

Seizoenen

Tot voor kort bestond het idee in Nederland dat hoogzomer de beste tijd is voor het vissen meerval en dat ze in de wintermaanden niet te vangen zouden zijn. Jij weet zelfs hartje winter nog meervallen te vangen. Hebben wij ons al die tijd vergist? Wat is volgens jou het beste seizoen?

Vandaag de dag ben ik er zeker van dat meerval zich het hele jaar laat vangen. Sterker nog, ik tel juli en augustus tot de slechtste maanden. Juist dan bereikt de watertemperatuur haar hoogtepunt, de rivieren hebben een laag waterpeil, laag zuurstofgehalte en de meervallen komen net uit de paaitijd. Veel voedsel nemen ze niet tot zich en ze rusten juist lange periodes. Daarom zijn in deze periode het kwakhout en lepel, die beide veel kabaal maken, de belangrijkste meervalverleiders.

Er zijn twee interessante periodes in het meervalseizoen. Het vroege voorjaar en de herfst. Zodra de watertemperatuur langzaam oploopt tot boven de 7 graden wordt het interessant. Dat is in de periode februari - maart het geval. Bijna al mijn grote meervallen heb ik juist in die twee maanden gevangen. Er waren dagen bij dat we binnen korte tijd meerdere twee meter vissen vingen. Het kwam geregeld voor dat we nachtvorst hadden en de temperatuur lag vaak overdag nog beneden de 10 graden. Een bewijs dat de meervallen zeker bij lage temperaturen echt actief zijn. De laatste jaren worden hartje winter, bij ons in de Rijn, ook volop meervallen gevangen. En dat terwijl er vaak nog volop sneeuw ligt. Al deze vissen worden in ondiepe zijtakken met weinig stroming gevangen op langzaam gevoerde spinners en shads. De watertemperatuur ligt in dan meestal rond 5-6 graden.

Een tweede grote vreetperiode breekt aan in de herfst als de watertemperatuur onder de 18 graden zakt. Dat is in de periode september - november. Dan zijn de grote meervallen echt actief en de kleintjes juist een stuk minder.

 

Technieken

Is jouw aasaanbieding in het koude jaargetijde anders dan in de zomer?

In het koude jaargetijde zijn de vreetperiodes natuurlijk veel korter dan in de warme periode. Er zijn twee zeer goede methodes om 's winters meerval te vangen. Ten eerste is het belangrijk de winterstandplaatsen uitvoerig te bevissen. Dat zijn meestal diepe gaten en geulen. Die bevis je het beste met aasvissen of grote shads die je vertikaal uit een boot over de bodem laat dansen. De tweede methode is de eerder genoemde onderwaterdobber montage. Hierbij monteer je een drijflichaam op de onderlijn die het aas vlak boven de bodem aanbiedt. Als aas kan je het beste inktvis, aasvis of wormen gebruiken. Belangrijk is dat je deze montage aanbiedt in de iets warmere waterregionen. Dat kan bijvoorbeeld een ondiepe zandbank zijn die door de zon wat is opgewarmd of ondiep gedeelte van de rivier. De meeste wintermeervallen (december-januari) heb ik rond het middaguur gevangen.

Kwakhoutvissen heeft in het verleden voor een ware revolutie gezorgd. Iemand die met zo'n houtje overweg kon leek het vangen van meerdere meervallen overdag kinderspel. Toch zijn er nogal wat tegenstanders van deze vorm van visserij. Met name eigenaars van viskampen. Hoe kijk jij tegen het kwakhoutvissen aan en "clonk" jij zelf wel eens?

Het vissen met het kwakhout tel ik tot de spannendste vismethodes die er zijn. 's Zomers maak ik veel kwakhout trips en vis dan vooral op de rivieren en meren in mijn woonomgeving. Maar ook in Frankrijk, Italië en Bulgarije was ik succesvol met het kwakhout. Natuurlijk gaat ook hier de regel op dat wanneer je overdrijft je dat zult merken in je vangsten. Als je het goed doet zijn er vandaag de dag, met een kwakhoutje, nog altijd voldoende meervallen te vangen op alle bekende meervalwateren.

Afgelopen weekend (13-14 juni 2009) ben ik in het oosten van Duitsland op een onbekend water wezen vissen. In 2 dagen tijd heb ik met een kwakhoutje en Black Cat teasers 32 meervallen gevangen. Als de meervallen nog niet bekend zijn met het klonken kan je dus flinke aantallen vangen. Het is een geweldig gezicht om op je dieptemeter te zien hoe je aas door een meerval wordt gepakt en vervolgens de hengel krom getrokken wordt.

Als je goed met een kwakhoutje overweg kan, dan kan je nog vele fantastische momenten gaan beleven.

Wat is je favoriete manier van meervalvissen en verklaar je nader?

Ik heb niet echt één favoriete manier van meervalvissen. Als je je beperkt tot één montage of techniek, dan beperk je jezelf en dat betekend dat je op termijn minder zult vangen. Ieder tijdstip en iedere situatie vraagt vaak een andere methode. Ik ben een visser die veel uitprobeert en tijd ervoor neemt om de meervallen te vinden. Je kan je concentreren op één plek en wachten totdat de vis naar jou toekomt maar dat is mij te passief. Ik ga juist liever naar de vis toe.

De succesvolste montage is de laatste jaren onmiskenbaar de onderwaterdobber in combinatie met een steen en breeklijntje. Deze montage is onopvallend en gemakkelijk toe te passen op verschillende wateren. Het maakt niet uit in welk seizoen je vist, of het stroomt of op welke waterdiepte je wilt vissen, de onderwaterdobber montage levert vis op.

onderwaterdobber-steenmontage

Ik hou ook van "freestyle meervalvissen". De uitrusting bestaat dan alleen uit een onderlijn en een enkele haak met dreg. Er komt dus geen boei of dobber aan te pas. De aasvis laat ik dan (bij voorkeur uit een boot) dicht bij overhangende bomen of steile oevers en hindernissen rondzwemmen. Samen met een Franse meervalvisser (Xavier Vella) heb ik voor deze methode een speciale monofil onderlijn ontwikkeld die in de herfst van 2009 op de markt komt. De lijn is stug en zodoende kan de aasvis de montage niet in de knoop zwemmen. De onderlijn heeft ook een perfecte wartelloze verbinding naar je hoofdlijn.

 

Black Cat

Uit eigen ervaring weet ik dat Zebco Rhino al jaren prima meervalmateriaal op de markt brengt. Vorig jaar is het aanbod verder uitgebreid met de inmiddels succesvolle Black Cat serie waar jij mede ontwerper van bent. Hoe gaat het ontwerpen en ontwikkelen van zo'n serie in z'n werk?

Klopt helemaal. De Rhino hengelblanks zijn echt onverwoestbaar, hebben een geweldige actie en kunnen iedere meerval hebben. Maakt niet uit hoe groot. Je moet op je hengel kunnen vertrouwen en dat is bij hengels van Rhino zeker het geval. Gewoon goed spul. Ik ben er ook trots op dat ik met Zebco mag samenwerken. Zebco is trouwens de enige firma die levenslange garantie geeft op haar meervalhengels.

Om duidelijk op de behoefte van meervalvissers in te spelen heb ik in 2007 na een lange testperiode het Black Cat programma ontwikkeld. Black Cat omvat door mij persoonlijk ontwikkeld en getest hengelsportmateriaal speciaal voor de meervalvisserij. Ieder moment aan het water denk ik na over toekomstig vismateriaal en nieuwe methodes. Vervolgens wordt er een prototype gemaakt. Hiermee ga ik en de andere testvissers vissen en komen zo tot nieuwe inzichten. Kleine fouten worden verholpen en er komt een verbeterd prototype. Tijdens het ontwikkelen werk ik nauw samen met ingenieurs van Zebco. Als de prototypes uiteindelijk functioneel blijken te zijn, dan worden ze opgenomen in het Black Cat programma. Ons  motto is dat we goed materiaal voor een redelijke prijs willen aanbieden. Ook nu werken we weer aan nieuwe producten die in de toekomst op de markt zullen verschijnen en ik ben er zeker van dat er de komende jaren heel veel nuttigs verschijnt. Enkele interessante nieuwtjes met betrekking tot het meervalvissen zijn te vinden in de nieuwe Zebco catalogus die in de herfst van 2009 verschijnt. We komen met een volledig nieuwe lepel, een speciale dobber, nieuwe hengels en nog iets wat ik op dit moment nog niet wil verklappen. Oh ja, ook zal er een nieuwe Black Cat homepage komen: www.team-black-cat.com die rond september 2009 online gaat. Daar zullen onze actuele vangsten, materiaaltests, video's en nog veel meer te zien zijn.

Nog twee vragen over Black Cat. Wat is het idee om het startoog "op z'n kop" te monteren? En zijn de aluminium reelhouders echt noodzakelijk?

Deze vragen krijg ik vaker en er zit zeker een idee achter. Het startoog op de Black Cat hengels is in geen geval verkeerd gemonteerd. De hengels zijn voorzien van oersterke Lowrider ogen. Om lussen tijdens het werpen zoveel mogelijk tegen te gaan moet het startoog "op z'n kop" gemonteerd worden. Ook is er zo minder wrijving tussen snoer en oog.

De aluminium reelhouders zijn naar mijn idee zeker belangrijk omdat ze de verbinding vormen tussen molen en hengel en er veel kracht op komt te staan. Een normale kunststof reelhouder gaat in veel gevallen kapot. De aluminium reelhouders zijn wat zwaarder maar je hebt wel iets wat je met vissen niet kapot krijgt.

 

Gidsen

Meervalvissers hebben doorgaans de keuze uit een georganiseerde reis naar een compleet uitgerust meervalkamp of op eigen houtje te pionieren. Een tussenweg is er eigenlijk niet. Jij begeleidt sinds kort meervalvissers naar de Petit Rhône, Rhône, Po en een meer (Lago di Superiore bij de stad Mantova) in Italië. Dat is zeker voor startende meervalvissers interessant. Wat moeten we ons daarbij precies voorstellen?

De Black Cat vistrips zijn er sinds 2007. Er waren nogal wat vissers die mij en mijn vismaten om raad vroegen en of we niet wilden gidsen. Dat hebben we toen gedaan en gidsen nu voor iedereen die daaraan behoefte heeft. Veel meervalvissers maken juist kleine fouten die fataal voor de trip kunnen zijn. Dat kan de verkeerd gekozen stek zijn, de verkeerde montage of aassoort. De vakantie waar je lang naar hebt uitgekeken is snel voorbij en je gaat gedesillusioneerd naar huis zonder wat te vangen. Op de bekende wateren lijkt het ieder jaar moeilijker te worden, vooral door de toenemende hengeldruk. Wij zijn heel veel aan het water te vinden en we weten hoe te reageren. Met die ervaring helpen we onze gasten. Het is ook zeker niet zo dat het gidsen zoals we dat doen vooral voor beginners interessant is. Ik ben er zeker van dat ook ervaren meervalvissers genoeg kunnen leren. Dat geldt ook voor mijzelf, ook ik leer iedere trip weer nieuwe dingen en dat maakt het vissen zo spannend en onvoorspelbaar.

Black Cat Guiding Tours in Frankrijk...

Black Cat Guiding Tours in Italië...

in de winter...

en in de zomer...

Verwacht geen luxe maar service en kwaliteit staat bij onze gidstrips altijd bovenaan. Daarom organiseren we slechts 10 trips (Frankrijk en Italië) per jaar en nemen per trip maximaal 6 deelnemers mee. Twee of drie gidsen zullen de gasten begeleiden. Alleen in dat soort kleine groepen is het mogelijk effectief te vissen en het maximale te vangen. Vooraf regel ik alles. Dat gaat van de boten, de uitrusting tot veilige parkeerplekken aan toe. Ter plekke laat ik aan de waterkant alle montages en technieken zien en vervolgens gaan we vissen. Mijn doel is dat iedere deelnemer na afloop van zo'n trip genoeg ervaring en kennis heeft verzameld om in het vervolg zelf op allerlei wateren ook goed vis te vangen. In het afgelopen jaar hebben we tijdens de Black Cat Guiding Tours meerdere grote meervallen gevangen tot ruim 93 kg. En in ruim 2 jaar tijd hebben we nog geen gast die zonder meerval naar huis is gegaan. In het voorjaar van 2009 hebben we een Po trip gemaakt. De gemiddelde lengte van meervallen die onze gasten vingen was 218 cm! In mei 2009 vingen we op de Rhône in vijf dagen tijd 48 meervallen tot 242 cm. Ik denk dat dat genoeg zegt over de kwaliteit die we leveren. Deelnemers mogen hun eigen uitrusting meebrengen maar hebben ook de mogelijkheid om kosteloos spullen uit het Black Cat assortiment te gebruiken en te testen. Klik hier voor meer info. Mijn vismaat Peter Merkel en ikzelf gidsen trouwens ook in Duitsland op de Rijn en Neckar.

Oh ja, tenslotte wens ik iedereen een heel goed meervalseizoen en wie weet tot ziens aan de waterkant! Groetjes Stefan Seuss

 

Eelco Hensen