U bevindt zich in de rubriek "Visverslagen"

Geluk heb je of niet

Hendrik-Jan Mok en Ed Elferink zijn half september 2008 naar het viskampje van Anton en Jutta Gool geweest aan Lake Caspe. Hier volgt een verslag van hun succesvolle trip...
 
Jullie hebben vorig jaar geen visverslag gezien van de avonturen van Hendrik Jan en mij (Ed) aan de Ebro. Soms zit het tegen…. De laatste keer hadden we een nieuw record gezet: na 3 maal 7 meervallen te hebben gevangen in de verhouding 4(HJ):3(Ed) waren het er de laatste keer 8, weer in het voordeel van HJ. Ik weet niet of jullie dat gevoel ook kennen: de weken daarvoor krijg je mailtjes hoe geweldig er wel niet gevangen wordt, of je komt aan op de plaats van bestemming en je hoort “het is al weken goed, gemiddelden van .. per dag” en als je weer thuis bent: "Nadat jullie weg waren gingen ze helemaal los". Met andere woorden, als wij er zijn willen ze gewoon niet.

We zouden dit jaar weer naar Anton en Jutta gaan. Heerlijk eten, goede boot, al het materiaal wat je nodig hebt aanwezig, lekker makkelijk en nog betaalbaar. Anton mailde ruim van tevoren al over de goede vangsten, een nieuw meervalrecord én nieuw karperrecord (43 kg!). Vol goede moed togen we dus weer naar Chacun; een plaatsje aan de Ebro niet ver van Caspe. Baitcasters, spinhengels en kunstaas mee voor de meerval én de snoekbaars. Vorige keer hebben we ons kostelijk geamuseerd met grote snoekbaars op licht materiaal. 

En of het deze week gelukt is? Laat ik met het weer beginnen: veranderlijk, geen dag hetzelfde. Wind vanuit de ene hoek, wind vanuit de andere hoek, regen, onweer, storm met stralend weer, je verzint het gewoon niet.

 

onweer op komst...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en hele harde wind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De snoekbaars? Tja, dit jaar toch niet zo makkelijk. Prachtig kunstaas maar ving vooral ons bij de koop. Toch hebben we er stuk of tien gevangen waarvan HJ een paar mooie. Eén ervan heeft Anton voor ons gerookt. Nooit geweten maar wat is dat lekker!

Kunstaas? Gewoon mee ophouden. Natuurlijk is het fantastisch als je een (grote) meerval op een 30-60 grams hengel krijgt. Dan heb je het pas over drillen; niet te vergelijken met zo’n pook vanaf de kant. Twee en halve dag hebben we voor Jan-met-de-korte-achternaam elke vorm van kunstaas op elke manier gevist, zonder ook maar iets dat leek op de aanbeet van een meerval. En vis zat er echt wel: De fishfinder toonde bananen die het scherm bijna vulde.

op de dieptemeter is genoeg vis te zien...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aangezien ik nogal lui ben aangelegd en ze liever zelf het aas laat vinden was het voor mij toen duidelijk: De kant op, een paar stevige hengels met pellets en zonnen maar. Anton wist wel een mooie stek waar hij altijd succesvol is geweest. We hadden daar eerlijk gezegd enige twijfels bij, want we waren er al een paar keer overheen gevaren en er zat maar weinig vis. We lieten ons toch overtuigen door Anton en de volgende dag vetrokken we met een boot vol richting de stek.

de eerste is binnen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anton had voor pellets en geweekte mais gezorgd. Alle hengels worden opgetuigd met een vastloodsysteem (ca 250 gr), meervalhaak 2.0 en D-rig met 5 heilbotpellets. Twee worden op zo’n 100 meter uit de kant gelegd en de andere twee op 120 meter. Op elke stek wordt een flinke portie pellets en mais gevoerd. Niet zoveel op het aas maar vooral in een cirkel van zo’n vier a vijf meter er om heen. Om geluk (vooral aanwezig bij HJ maar daarover later meer) uit te sluiten afgesproken dat we om de beurt een hengel pakken. HJ gunde mij sportief de eerste beurt. Het liep niet direct storm dus konden we lekker een kleurtje pakken. Rond drie uur ’s middags liep ik op een meter of twintig van de hengels toen we beet kregen. Omdat ik die afstand nooit snel genoeg zou kunnen overbruggen (..) trok Hendrik hem uit de steun om vervolgens onze eerste meerval van die vakantie te landen. Jammer genoeg geen brancard of zo om de meerval te kunnen wegen maar zoals jullie zien een mooi exemplaar. Een leuk begin waar we in ieder geval weer moed uit putten. En.. ik was dus weer aan de beurt, toch? Drie uur later zat ik wel in de buurt en was het weer raak; de aanbeet zette alleen niet lekker door. Toch aangeslagen en enkele minuten later kwam er een prachtkarper binnen van 30 pond.

mooie karper voor Ed...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het meerval materiaal niet echt een dril maar wel leuk. Onze spelregels tellen een karper niet mee (op de spelregels kom ik nog terug), dus ik mocht ook de volgende aanbeet. Die volgde om 20.30 uur. Deze keer wel meerval, hoewel ik lang twijfelde, omdat deze vis ook weinig strijd gaf. Als je kijkt naar het materiaal (60-80 ponds) en de meerval 113 cm, dan begrijp je het wel. Nu de volgorde was omgedraaid, was HJ de volgende dag weer als eerste aan de beurt. We zaten net een paar uur en die hing. Een hengel die in volle overtuiging doorbuigt: geen misverstand hier, een echte. Na een prachtig gevecht landde HJ een mooi exemplaar van 196 cm. De dag kon alweer niet meer stuk. Mijn beurt weer, één uur ’s middags volgde er een mooie voor mij: 186 cm. Deze vocht voor een dikke twee meter meerval. Keer op keer weer richting overkant. Natuurlijk weer de bekende kreten naar mijn hoofd: "Hou die hengel overeind. Dit jaar weer niet naar de sportschool geweest zeker?" Kan me allemaal niets schelen, wat kikken is dat toch steeds weer, die kracht van die beesten.

Het kan allemaal nog mooier. Drie kwartier later weer een hengel die dubbel slaat en die gaat er pas echt vandoor. HJ staat vlak aan de waterkant te drillen. De hengel in een hoek van 100 graden en dan gaat ie nog verder dubbel. Hendrik wordt gewoon naar voren gedwongen en gaat bijna te water. Wat een ongelofelijke kracht! Deze lag op 120 meter en was nog steeds onderweg naar de overkant. De as van de spoel wordt al zichtbaar: Tijd om verder vanuit de boot te drillen. Eenmaal in de boot neemt de vis geen lijn meer. "Kut, toch niet vast hè? Beetje lijn geven, nee er zit nog beweging in". Inmiddels op de plek aangekomen waar de vis vast lijkt te zitten.

Hendrik-Jan in actie...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HJ redt het niet alleen en haalt mij op. Terug op de plek waar de meerval zich bevindt zie ik op het beeldscherm twee gigantische bananen waarvan er één doorloopt tot op de bodem: boom of vis? Zo groot, dat kan gewoon niet. Wat was dat andere spul dan wat we zagen, baby’s? HJ probeert op alle mogelijk manieren beweging in de vis te krijgen: lijn geven, veel druk erop zetten, pellets op zijn kop gooien, tikken op de achterkant van de lijn. Geen beweging in te krijgen. Dan maar een anker uitzetten; dat werkte het eerste jaar wel toen HJ ook een meerval (231 cm) aan de haak had die gewoon bleef liggen. Inmiddels duidelijk dat één van de twee bananen gewoon zweefde op een meter of vijf. Nog meer druk dan maar met alle risico’s van dien. En verdomd, er komt beweging in. De motor hoeft niet aan, voldoende pk’s (eigenlijk dus mk’s) voor een redelijke gang. Na ruim een half uur strijd kreeg HJ de meerval langs de boot en kon ik hem met de meervalgreep pakken en daarna langszij meevoeren tot aan de kant. 222 cm, geen nieuw record maar wat een beest. Volgens Anton richting de 100 kg. (Boven de 2 mtr gaat het ezelsbruggetje < lengte boven de 2 mtr gedeeld door twee is gewicht in kg > sowieso al niet meer op en nu er zoveel met pellets wordt gevist en gevoerd, worden ze gemiddeld genomen ook zwaarder).

de kanjer van HJ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was nu 3:2 in het voordeel van Hendrik Jan. Die dag ving ik er nog één van 203 cm. En de volgende dagen vingen we er nog acht bij waarvan nog één boven de 2 meter (205 cm voor mij). Ook ving ik nog een baby, ruim 60 cm op een spinhengel die we ernaast hadden gelegd voor de bijvangst.

205cm voor Ed...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even naar de titel van het stuk: Geluk heb je of niet. In één van mijn beurten duurde het erg lang en tja het is dan toch lullig als je maat al die tijd voor joker zit. Dus gaf ik hem één van de hengels (kans voor mij 3:1). En welke hengel gaat dubbel: inderdaad de hengel van HJ.

Tot slot. Ik noemde al de spinhengel voor de bijvangst, shimano reeltje met 10/100 gevlochten lijn, beaasd met één pellet. Behalve mijn meerval van 60 cm ving HJ er één van 120 cm. Geweldige sport op zulk licht materiaal.

kleintje van 60cm op de spinhengel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meervalletje van 120cm ook op de spinhengel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder hebben we daar een kleine 20 karpers van 12-14 kg op gevangen. Ook een fantastische sport(vis).

Bijna vergeten. De verzorging van Anton en Jutta was weer top. Ik noemde de gerookte snoekbaars al maar er was ook zelfgerookte zalm, een heerlijk pittig garnalen gerecht, overdadige barbecue, het hield niet op (+ 3kg bij mij).

Ed Elferink

Nb. om niet teveel aan het artikel te veranderen maak ik slechts een paar voetnoten.

Vooral om een soms wat getinte uitleg van bepaalde zaken te verduidelijken:

* de eerste aanbeet kwam toen Ed aas aan het uitvaren was en echt flink verder dan 20 meter weg was.

* de spelregels waren regelmatig onderwerp van discussie, om begrijpelijker redenen vond ik het soms moeilijk dat deze tijdens de visserij veranderden (vroeger was aanbeet beurt   voorbij, zie visverslagen“mm*3sp+12hjm+9ee”).

Maar de conclusie moet ik onderschrijven: Wereldplek voor een supervakantie!!

Anton en Jutta bezorgen je een 5***** visvakantie op elk gebied, materiaal, voeding, onderkomen en ondersteuning, werkelijk super!!!

Wat ons betreft: tot volgend jaar.

Hendrik-Jan Mok