U bevindt zich in de rubriek "Binnenland".

"Illegale" meervallen boven water

Vrijdag, 14 september 2007 - DOETINCHEM - Drie beschermde meervallen zijn gistermorgen opgevist in de vijver die ligt tussen uitgeverij Reed Business en drukkerij Senefelder Misset op industrieterrein De Huet in Doetinchem.

De beschermde meervallen kwamen boven water met nog honderd kilo vis - onder meer voorn, baars, brasem en zeelt - in de vijver die wordt gedempt en plaats maakt voor een parkeerplaats. Enkele buurtgenoten hadden woensdagavond al twee meervallen uit de vijver gehaald. Volgens de wet zaten de meervallen 'illegaal' in de Doetinchemse vijver, die tot voor kort door bomen en riet aan het oog was onttrokken. De meerval valt onder de wet natuurbescherming: er mag niet op worden gevist en de vis mag ook niet worden uitgezet. Hoe de vis in de vijver bij Reed Business is beland, is onbekend.

één van de meervallen uit de vijver...

Bram van Wijk met een van de beschermde meervallen - ongeveer zestig centimeter groot - die gered zijn uit de Doetinchemse vijver. Foto: Theo Kock

Buurtbewoner Rens van Aalst had woensdagavond samen met wat kornuiten - het stel hing geregeld een hengeltje uit in de vijver - poolshoogte genomen, vooral omdat hem ter ore was gekomen dat Reed Business de vijver wilde dempen met vis en al. Ter plekke zag Van Aalst dat de werkzaamheden al waren begonnen aan de vijver en meerdere meervallen aan de wateroppervlakte kwamen.

"Twee meervallen en een door een grijper gewonde karper die geen zuurstof meer kregen hebben we eruit gehaald", zegt Van Aalst. "Ze hadden het anders niet overleefd. We hebben de vissen uitgezet in de Oude IJssel".

Volgens een woordvoerster van Reed Business had onderzoek vooraf uitgewezen dat er geen beschermde vis in de vijver zat en dat gistermorgen volgens planning de vijver was leeggevist.

Dat gebeurde door Bram van Wijk en een collega van hem van het gespecialiseerde visserijbedrijf Kalkman uit Moordrecht (Zuid-Holland). Op een bootje maakten ze twee tochtjes door de vijver, die 2500 vierkante meter groot is. Van Wijk schat dat er ongeveer drieduizend vissen ("een kilo is dertig vissen", volgens de visser) uit de vijver zijn gehaald. "90 tot 95 procent is eruit", zegt Van Wijk. "De rest krijgen we niet te pakken." De vis is weer uitgezet in de Oude IJssel, maar niet de drie meervallen. "Dat mogen we niet", zegt Van Wijk.

De vijver achter Reed Business in Doetinchem maakt plaats voor een parkeerplaats. Voor het dempen is honderd kilo vis (waaronder vijf meervallen) gered.

Meervallen moeten naar particuliere vijver

Voor de drie meervallen die gisteren naar Zuid - Holland werden vervoerd, moet nog onderdak worden gezocht". Ze mogen niet in de natuur worden uitgezet omdat dan de flora en fauna wordt vervalst", zegt Bram van Wijk, die de vijver zo goed mogelijk visvrij maakte. "Van origine komt de Nederlandse meerval alleen voor in Kudelstaart, bij Aalsmeer. Maar dit is, denk ik, een Amerikaanse. Voor deze meervallen moeten we een plek vinden in een particuliere vijver, die afgesloten is van het open water. Het kan ook zijn dat deze vissen via de handel in een particuliere vijver belanden."

De meerval jaagt graag op grotere dieren (vissen en vogels). De meervallen die in de zeven meter diepe Doetinchemse vijver boven water kwamen zijn ongeveer zestig centimeter groot. Er zijn meervallen bekend met een grootte van anderhalve meter.

De vis komt tegenwoordig vaker in Nederlandse rivieren voor. Van Wijk: "Sinds er een verbinding is tussen Donau en Rijn, belandt de meerval vanuit Oost-Europa in Nederland".

Verwacht wordt dat eind oktober de vijver is gedempt en dat de werknemers van Reed Business op het terrein - dat niet wordt geasfalteerd - dan honderden auto's kunnen parkeren. Voorheen gebruikte uitgeverij Reed Business een terrein van buurman Senefelder Misset als parkeerplaats. De drukkerij heeft de grond echter nodig voor uitbreiding.

Henny Haggeman

dagblad De Gelderlander

één van de meervallen uit de vijver...