De MSG-website zal vanaf heden weer regelmatig geactualiseerd worden. Hou hem in de gaten!

Volop meerval in de Niederrhein

"Es Wallert am Niederrhein" oftewel de meervallen roven volop in de (Duitse) Nederrijn. Met deze woorden typeert Dirk Ditters de huidige situatie in de Rijn tussen Wesel en Emmerich. Dirk en zijn vismaten bevissen dit stuk van de rivier en dan met name de zijtakken en onderwater staande uiterwaarden. Dirk noemt de techniek die ze toepassen de "Indianermontage". Een vrijloopsysteem waarbij de lijn via een bamboestok of overhangende takken in het water terecht komt. In de hoofdstroom gebruiken ze de inmiddels bekende steenmontage met onderwaterdobber.

Dirk en Micha Landers hebben al meervallen tot 224cm gevangen. Zeker voor de Nederrijn zijn dat enorme vissen die je hier eigenlijk niet zou verwachten maar ze zijn er dus wel. Tot nu toe hebben nog maar weinig vissers vertrouwen in de Nederrijn als meervalrivier. Want geloof me, het bestand is veel beter dan men denkt.

Bij ons onderzoek naar de mogelijkheden om gericht op meerval te vissen zijn we op rapporten gestuit, die terug gaan tot 1972, waaruit blijkt dat sommige visverenigingen talloze meervallen hebben uitgezet. Sommige verenigingen hebben maar liefst 100 meervallen uitgezet in zijtakken in directe verbinding met de Nederrijn. Mede door het uitstekende voedselaanbod gedijen de meervallen uitstekend en planten ze zich goed voort. Zoals gezegd is het bestand navenant.

Mooie bijkomstigheid is dat de meerval de enige natuurlijke vijand van de wolhandkrab is. Zo'n 10 jaar geleden was deze exoot een ware plaag. Ondertussen zijn dankzij de meerval de wolhandkrabben veel minder voorkomend. Bijna alle meervallen die wij hebben gevangen spuugden bij de landing resten van wolhandkrabben uit.

Dirk wil ook nog even kwijt dat het verhaal zoals letterlijk is verschenen in de Duitse krant Bild niet zijn verhaal, maar door de desbetreffende journalist verzonnen is. Jammer.

Micha en Dirk met de 224cm lange meerval...

Dirk Ditters