U bevindt zich in de rubriek "Varia".

Henk Mik's aquarium

Tijdens deze visloze periode waarbij er zeker niet op meerval wordt gevist heb ik mijn scoop moeten verleggen op andere zaken. Veelal wel hengelsport gerelateerd. Trailer maar even weer in orde gemaakt, lagers etc., nieuwe hengelspullen voor het komende seizoen.
Mijn betere helft snapt dat. Niet het deel van de hele dag, ook met koude, in een bootje dobberen maar het hebben van een hobby, een passie. Bij mij slaat dat dan nog wel eens door wat erin heeft geresulteerd dat ik ongeveer een jaar geleden drie kleine meervallen heb aangeschaft in een 30 liter aquarium. Tijdens onze vakantie ging er helaas eentje dood, altijd zo. Zo zijn er nog twee monstertjes over. Ze hebben ondertussen een groei doorgemaakt van 12 cm naar bijna 30 cm. En ja, drie aquaria verder en een verdrievoudiging van het aantal liters. Ik heb nog acceptatie...Ik voer de meervallen korrels die een kleine kopie zijn van hallibut pellets. Hier doen ze het erg goed op. Ook de prooivissen zijn meegegroeid. Daar waar er eerst kleine gupjes hun best deden uit de meervalbek te blijven, doen nu kleine goudvissen een dappere poging. Tot nu toe zonder een positief resultaat overigens.Wat wel mooi en interessant om zien is is het gedrag van onze slangachtige vrienden. Overdag is er inderdaad weinig activiteit, geen verassing toch? Op het moment dat de lamp in de keuken gedempt wordt of uit gaat neemt gelijk de activiteit toe. Er ontstaat een ware voedselnijd en ook laten ze territoriaal gedrag zien. Feilloos worden de korrels binnen enkele seconden opgespoord.
De meervallen zijn ook perfect in staat om te onthouden wat eetbaar is en wat niet. Zo heb ik ze allebei al eens een poging zien doen op de kleine dwergmeervallen die vol in de flank werden gepakt maar snel weer los gelaten. Ja, buiten de baas zelf voelen ook de europese meervallen de stekels van dwergmeervallen. Daarna hebben ze geen poging meer ondernomen en lijken de kleinere de grotere wat te treiteren door 'lekker' erbij in hun onderkomens te zwemmen.
De andere vissen worden probleemloos opgespoord of vanuit een hinderlaag gepakt. Zelfs grotere 'prooien'; ik had 2 mooie algeneters gekocht van 10 cm, waren de volgende dag niet meer aanwezig. Behalve wat algeneterschubben was dat het laatste wat ik ooit van ze terug zag.Buiten het feit dat het erg gezellig lijkt in de woonkamer zie ik het ook als een groot experiment. Vragen zoals hoe oud en vooral hoe groot worden ze nou in gevangenschap en meer.. krijgen hopelijk een antwoord.

Ik had eigenlijk belooft dat dit de laatste stap in de aquariumvergroting zou zijn... mmh, maar een keer een extra bosjes ruikers er tegenaan.

Henk Mik